Ο  γλυκαιμικός  δείκτης  (ΓΔ) των τροφών είναι ένας αριθμός (στην κλίμακα 0-100) που κατατάσσει τα διάφορα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος (το «ζάχαρο» του αίματος όπως λέγεται στην καθημερινή γλώσσα).

Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει ουσιαστικά πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου.

Ο χρόνος που το στομάχι επεξεργάζεται μια τροφή εξαρτάται όχι μόνο από την ποσότητα της τροφής αλλά και από το είδος της. Για παράδειγμα η πέψη ενός μήλου διαρκεί περισσότερο από το αν πιούμε αυτό το μήλο ως χυμό διότι το στομάχι χρειάζεται λιγότερο χρόνο να επεξεργαστεί το χυμό σε σχέση με το ωμό μήλο. Για τον ίδιο  το λόγο ένα άγουρο ή σκληρό μήλο έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ένα ώριμο ή μαλακό μήλο.

Ο γλυκαιμικός δείκτης αρχικά μετρήθηκε για μεμονωμένες τροφές που περιέχουν 50 γραμμάρια υδατάνθρακες. Στη συνέχεια όμως μετρήθηκε και για γεύματα που περιέχουν διάφορα ποσοστά υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Σήμερα υπάρχει ένας πίνακας με τιμές του γλυκαιμικού δείκτη για χιλιάδες τρόφιμα.

Χαμηλός και υψηλός ΓΔ

Θεωρητικά, η καθαρή γλυκόζη πάει στο αίμα γρηγορότερα από κάθε άλλο υδατάνθρακα προκαλώντας τη μεγαλύτερη άνοδο στο ζάχαρο του αίματος, έτσι της δόθηκε αξιωματικά η τιμή 100. Οι υπόλοιπες τροφές πήραν μια τιμή που δείχνει την άνοδο της γλυκόζης που προκαλούν στο αίμα σε σχέση με τη καθαρή γλυκόζη.

Ο ΓΔ υπολογίζεται χρησιμοποιώντας συνήθως 10 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι  καταναλώνουν ποσότητα της  υπό  μελέτη  τροφής που περιέχει  50 γραμμάρια υδατάνθρακες ύστερα από ολονύκτια νηστεία.  Μετά την κατανάλωση του τροφίμου μετράται η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα τις επόμενες δύο ώρες κάθε 15 λεπτά. Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θεωρούνται εκείνες με τιμή μικρότερη του 40, τροφές μέτριου γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτές με τιμή μεταξύ 40–70 και τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτές που έχουν τιμή πάνω από 70.

Πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από τους υδατάνθρακες και ορισμένα αμινοξέα προκαλούν άνοδο της γλυκόζης. Από την άλλη μεριά, το διατροφικό λίπος όταν βρίσκεται σε αυξημένο ποσοστό σε ένα γεύμα, επιβραδύνει την ταχύτητα με με την οποία η  γλυκόζη φτάνει στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι’ αυτούς που έχουν διαβήτη αλλά και για οποιονδήποτε άλλον που θέλει να έχει χαμηλά το «ζάχαρο» του αίματος και γενικότερα καλύτερη υγεία.

Όλα τα άτομα πρέπει να διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους γιατί έχει φανεί από μελέτες ότι τα  επίπεδα  γλυκόζης  και  ινσουλίνης  στο  αίμα είναι δυνατόν να προκαλέσουν, σταδιακά, αντίσταστη στην ινσουλίνη(μεταβολικό σύνδρομο). Επίσης, οι έρευνες  δείχνουν  ότι  τα  αυξημένα  επίπεδα  γλυκόζης στο αίμα προκαλούναθηροσκλήρωση. Τέλος, φαίνεται πως μια διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζοντας δυσμενώς τους δείκτες φλεγμονής.

Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία αλλά μπορεί να μειώσει και το σωματικό βάρος. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλουν στη διατήρηση ενός κανονικού σωματικού βάρους μειώνει την πείνα και κατ’ επέκταση τις θερμίδες που προσλαμβάνονται στη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλεί μεγάλη έκκριση ινσουλίνη και «σκαμπανεβάσματα» στα επίπεδα της γλυκόζη κάτι δίνει σήμα στον εγκέφαλο να προκαλέσει μεγαλύτερη πείνα η οποία καταλήγει σε περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Παράγοντες που επηρεάζουν το ΓΔ

Ο γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζεται από το είδος του αμύλου που περιέχει μια τροφή και από τις φυτικές ίνες.  Σ’ ένα είδος αμύλου που λέγεται αμυλόζη, τα μόρια της γλυκόζης αργούν να διασπαστούν από τα ένζυμα του στομάχου ενώ σ’ ένα άλλο είδος που λέγεται αμυλοπηκτίνη διασπώνται εύκολα. Άρα τα ποσοστά της αμυλόζης και της αμυλοπηκτίνης που περιέχει μια τροφή επιβραδύνουν ή επιταχύνουν την πέψη επηρεάζοντας το γλυκαιμικό δείκτη.

Μεγάλη σημασία έχουν και οι φυτικές ίνες. Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες προκαλούν μικρότερη έκκριση γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα να καθυστερείται η πέψη. Γι’ αυτό οι έτοιμοι χυμοί φρούτων έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικο δείκτη από τα φρούτα: η επεξεργασία εξαγωγής του χυμού έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των φυτικών ινών. Στα φρούτα και τα λαχανικά, ο γλυκαιμικός δείκτης εξαρτάται από το αν είναι άγουρα ή ώριμα. Οι δεσμοί των μορίων της γλυκόζης στο άμυλο των ώριμων φρούτων είναι πιοχαλαροί και η πέψη γίνεται ταχύτερα.

Αν πρόκειται για έτοιμα φαγητά, έχει σημασία πόσο βρασμένα είναι. Τέλος, το λεμόνι και το ξύδι επηρεάζουν τα γαστρικά υγρά επιβραδύνοντας την πέψη όταν προστίθενται στα γεύματα ενώ το αλάτι την επιταχύνει.

Να σημειωθεί ότι στους διάφορους πίνακες που έχουν καταρτιστεί υπάρχουν διαφορές διότι τα εργαστήρια ακολουθούν διαφορετική μεθοδολογία. Όταν το σάκχαρο μετριέται με το τρύπημα ενός δακτύλου προκύπτει διαφορετική τιμή σε σχέση με το αίμα που λαμβάνεται από τη φλέβα όπου υπάρχει διαφορετική συγκέντρωση γλυκόζης. Ακόμη, ορισμένα εργαστήρια ξεχωρίζουν την ποσότητα των 50 γραμμαρίων υδατανθράκων βασιζόμενα στα ποσοστά που αναφέρει ο κατασκευαστής στην ετικέτα του προϊόντος ενώ άλλα προβαίνουν τα ίδια στη μέτρηση. Τα 50 γραμμάρια υδατανθράκων αφορούν τα σάκχαρα και το άμυλο, όχι τις φυτικές ίνες οι οποίες δεν αναφέρονται πάντα στην ετικέτα.

Τέλος, οι τιμές του γλυκαιμικού δείκτη αλλάζουν εξ’ ολοκλήρου αν ως μέτρο σύγκρισης ληφθεί το άσπρο ψωμί και πάρει αυτό την τιμή 100 αντί της καθαρής γλυκόζης. Αυτή η πρακτική ακολουθείται τα τελευταία χρόνια γιατί είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα κι έτσι βλέπει κανείς στους πίνακες γλυκαιμικού δείκτη πολλά τρόφιμα με τιμή πάνω από το 100. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν τροφές που προκαλούν μεγαλύτερη άνοδο της γλυκόζης από το άσπρο ψωμί (ο πίνακας που ακολουθεί παρακάτω δείχνει τις τιμές του γλυκαιμικού δείκτη σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη).

Το γλυκαιμικό φορτίο

Πρέπει να το τονιστεί ότι ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει την ταχύτητα με την οποία μια τροφή πάει από το στομάχι στο αίμα σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη ή το άσπρο ψωμί. Δεν δείχνει τίποτα για την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχονται σε μια πραγματική μερίδα τροφίμου την οποία τρώμε. (θυμηθείτε ότι κατασκευάζεται λαμβάνοντας ποσότητα 50 γραμμαρίων για κάθε τροφή).

Όμως η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα και η έκκριση της ινσουλίνης δεν εξαρτάται μόνο από το γλυκαιμικό δείκτη αλλά και από την ποσότητα των υδατανθράκων που υπάρχει σε μια μερίδα αυτής της τροφής. Ένα τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως π.χ. το καρότο δεν ανεβάζει πολύ το «ζάχαρο» του αίματος διότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για να ανέβει σημαντικά το ζάχαρο από τα καρότα πρέπει κάποιος να φάει 1-2 κιλά μονοκοπανιάς κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως. Αντίθετα ένα άλλο τρόφιμο, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τη γλυκόζη στο αίμα αν κάποιος το καταναλώσει σε μεγάλες ποσότητες.

Επειδή λοιπόν ο γλυκαιμικός δείκτης σχετίζεται με το είδος των υδατανθράκων και όχι με την ποσότητά τους -η οποία ωστόσο  πολύ σημαντικό ρόλο- προτάθηκε και η έννοια του γλυκαιμικού φορτίου (ΓΦ). Το γλυκαιμικό φορτίο ενός τροφίμου υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον γλυκαιμικό του δείκτη με την ποσότητα των υδατανθράκων σε γραμμάρια που παρέχονται από μια συγκεκριμένη μερίδα και το αποτέλεσμα διαιρείται με το 100.

Ο ορισμός του γλυκαιμικού φορτίου είναι ο εξής:

ΓΦ = ΓΔ   Χ   Συνολική ποσότητα υδατανθράκων που υπάρχει σε μια μερίδα /100

Η διαίρεση με το 100 έχει “τεχνική” σημασία: για να μην είναι πολύ υψηλές οι τιμές και έτσι να υπάρχει μια πιο άμεση αντίληψη της συγκρισιμότητας. Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό η καθαρή γλυκόζη ποσότητας 100 γραμμαρίων παίρνει την τιμή 100.

Χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο έχει ένα τρόφιμο με τιμή κάτω από 10, μέτριο γλυκαιμικό φορτίο έχει μια τιμή μεταξύ 11-12 και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο έχει μια τιμή πάνω από 20.

Πίνακας τροφών με ΓΔ και ΓΦ

ΤρόφιμοΓλυκαιμικός ΔείκτηςΓραμμάρια τροφής που περιέχουν 50 γραμμάρια υδατάνθρακεςΓραμμάρια υδατανθράκων σε 100 γραμμάρια τροφήςΓλυκαιμικό Φορτίο για μερίδα 100 γραμμαρίων
Γλυκόζη10050100100
Ψωμί λευκό (μπαγκέτα)951005048
Ζυμαρικά από ρύζι καστανό922372119
Ρυζογκοφρέτα91608376
Ψωμί λευκό σταρένιο87885749
Πατάτα ψημένη στο φούρνο852502017
Κορν φλέικς (Kellogg’s)81588770
Ρύζι στιγμιαίο811792823
Φασόλια ξερά φούλια793641411
Αναψυκτικό Gatorade7883365
Κορν φλέικς Choco Pops (Kellogg’s)77588767
Ψωμί λευκό χωρίς γλουτένη761005038
Ντόνατ761024937
Βάφλες761353728
Κολοκύθα βρασμένη75100054
Πατάτες τηγανητές752591915
Μπραν φλέικς (Kellogg’s)74836044
Ποπ κορν72915540
Καρπούζι72100054
Δημητριακά με μέλι (Honey smacks)71657754
Πορτοκαλάδα Fanta68368149
Ζάχαρη κοινή685010068
Ψωμί (80% κριθάρι, 20% λευκό αλεύρι)67756745
Κρουασάν671104631
Κρέπες67697349
Κριθάρι σε νιφάδες661792818
Σοκολάτα Mars65756743
Βερίκοκα κομπόστα με ζάχαρη643161610
Παντζάρια6457196
Σταφίδες64687347
Σύκα ξερά611154326
Φιδές από ρύζι612312213
Γλυκοπατάτα612681911
Πίτσα601852716
Ανανάς59462116
Παπάγια59353148
Ψωμί σίκαλης ολικής άλεσης581074727
Κόκα κόλα58481106
Τηγανίτες571024928
Δημητριακά Frosties (Kellogs’s)55588748
Πίτουρο βρώμης551005028
Μέλι55697240
Μούσλι (Alpen)55796335
Ρύζι καστανό552272212
Ζυμαρικά από καλαμπόκι542142313
Δημητριακά Special Κ54717038
Ακτινίδιο53500105
Καλαμπόκι φρέσκο532342111
Μπανάνα522502010
Ψωμί σταρένιο ολικής άλεσης52756735
Φασόλια λευκά κονσέρβας52441116
Σούσι521353719
Τορτίγια μεξικάνικη521044825
Μάνγκο51353147
Μαρμελάδα πορτοκάλι48756732
Πλιγοΰρι48288178
Φασόλια φούρνου48500104
Αρακάς4857194
Χυμός γκρέιπφρουτ4862584
Ψωμί με πίτουρο47836028
Μακαρόνια471882713
Λαζάνια στιγμής κινέζικα472252210
Πορτοκάλι χυμός46481105
Αμπελοφάσουλα46417126
Σταφύλια46333157
Γάλα σόγιας ελαφρύ4473573
Πουτίγκα44313167
Καροτόζουμο4354394
Αχλάδια κομπόστα χωρίς ζάχαρη4354594
Σοκολάτα γάλακτος43895624
Σπαγγέτι βρασμένο 10-15 λεπτά431882711
Πορτοκάλι4254594
Φασόλια μαυρομάτικα42250208
Ροδάκινα4254594
Σιτάρι κόκκος βρασμένος41746828
Φράουλες40200031
Γάλα σόγιας πλήρες4069473
Δαμάσκηνα39500104
Φασολάκια φρέσκα38242218
Μήλα38400135
Αχλάδια3854593
Ντοματόζουμο38138941
Παγωτό με 15% λιπαρά37278187
Σπαγγέτι ολικής άλεσης37214239
Γιαούρτι ελαφρύ με φρούτα και ζάχαρη33323165
Φασόλια ξερά γίγαντες32250206
Γάλα ελαφρύ3296252
Βερίκοκα ξερά311074714
Φασόλια ξερά μάχος31441114
Φακές πράσινες30441113
Μήλα ξερά29885716
Δαμάσκηνα ξερά29915516
Ρεβίθια28250206
Γάλα πλήρες27104251
Γκρέιπφρουτ2554592
Φιστίκια κάσιους22192266
Μπιζέλια2283361
Κεράσια22500102
Φασόλια μαύρα20300173
Φρουκτόζη195010010
Φασόλια σόγιας18125041
Φασόλια σόγιας κονσέρβας14125041
Φιστίκια αράπικα14417122
Φάβα11208243
Ξινόγαλο11113640

Πηγή: Foster-Powell Κ, Holt SH, Brand-Miller JC. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr 2002;76:5-56.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΠΟΣ. gr.
ΥΔΑΤ. gr.
ΓΛ.ΔΕΙΚΤ.
ΓΛ.ΦΟΡ.
ΞΥΝΟΓΑΛΟ1004110,44
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΛΑΦΡΥ1001470,98
ΓΑΛΑ ΠΛΗΡΕΣ1005271,35
ΓΑΛΑ ΕΛΑΦΡΥ1005321,60
ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΕΣ1007402,80
ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ ΕΛΑΦΡΥ1007443,08
ΓΑΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΟ ΜΕ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ10016335,28
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΛΑΦΡΥ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ & ΖΑΧΑΡΗ10016335,28
ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ 15% ΛΙΠΑΡΑ10018376,66
ΠΟΥΤΙΓΚΑ10016447,04
ΠΑΓΩΤΟ ΕΛΑΦΡΥ (ΕΩΣ 7% ΛΙΠΑΡΑ)10022439,46
ΓΑΛΑ ΜΕ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ100564324,08
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΠΟΣ. gr.
ΥΔΑΤ. gr.
ΓΛ.ΔΕΙΚΤ.
ΓΛ.ΦΟΡ.
ΜΑΡΟΥΛΙ (ΩΜΟ)1002100,20
ΣΠΑΝΑΚΙ (ΩΜΟ)1002,25110,25
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)1002,36110,26
ΜΠΡΟΚΟΛΟ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)1002,57110,28
ΧΟΡΤΑ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)1003,6100,36
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)1003,6100,36
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ (ΩΜΑ)1003,21120,39
ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)1004,28110,47
ΛΑΧΑΝΟ (ΩΜΟ)1004,28130,56
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ (ΨΗΤΗ)1005,62251,41
ΚΑΡΟΤΟ ΩΜΟ10010161,60
ΑΡΑΚΑΣ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)1004,5482,16
ΜΠΑΜΙΕΣ (ΒΡΑΣΤΕΣ)1006382,28
ΚΡΕΜΥΔΙΑ (ΩΜΑ)1006,92352,42
ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΒΡΑΣΜΕΝΗ1005753,75
ΚΑΡΟΤΟ ΒΡΑΣΜΕΝΟ1008584,64
ΡΕΒΑ ΒΡΑΣΜΕΝΗ1007725,04
ΠΑΤΖΑΡΙΑ1009645,76
ΟΣΠΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ
ΠΟΣ. gr.
ΥΔΑΤ. gr.
ΓΛ.ΔΕΙΚΤ.
ΓΛ.ΦΟΡ.
ΧΟΥΜΟΥΣ (ΠΟΥΡΕΣ ΡΕΒΙΘΙΩΝ)1001761,02
ΜΠΙΖΕΛΙΑ1006221,32
ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ10012161,92
ΦΑΒΑ10024112,64
ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΥΤΡΑ10011252,75
ΦΑΚΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ10012263,12
ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΟΓΙΑΣ10012263,12
ΦΑΚΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ10011303,30
ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΑ10017203,40
ΦΑΣΟΛΙΑ ΛΕΥΚΑ ΚΟΙΝΑ10017284,76
ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ10010484,80
ΡΕΒΙΘΙΑ10020285,60
ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ10020326,40
ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ10017396,63
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ10021387,98
ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ10020428,40
ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΑ100502412,00
ΦΡΟΥΤΑ
ΠΟΣ. gr.
ΥΔΑΤ. gr.
ΓΛ.ΔΕΙΚΤ.
ΓΛ.ΦΟΡ.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ1003401,20
ΝΤΟΜΑΤΑ ΧΥΜΟΣ1004381,52
ΚΕΡΑΣΙΑ10010222,20
ΓΚΡΕΙΠ ΦΡΟΥΤ1009252,25
ΑΧΛΑΔΙ1009383,42
ΚΑΡΠΟΥΖΙ1005723,60
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ1009423,78
ΡΟΔΑΚΙΝΟ1009423,78
ΓΚΡΕΙΠ ΦΡΟΥΤ ΧΥΜΟΣ1008483,84
ΚΑΡΟΤΟ ΧΥΜΟΣ1009433,87
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ10010393,90
ΠΕΠΟΝΙ1007604,20
ΒΕΡΙΚΟΚΟ1008574,56
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΥΜΟΣ10010464,60
ΜΗΛΟ ΧΥΜΟΣ10012414,92
ΜΗΛΟ10013384,94
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ10010535,30
ΑΝΑΝΑΣ10011596,49
ΣΤΑΦΥΛΙΑ10015466,90
ΜΑΝΓΚΟ10014517,14
ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΟΜΠΟΣΤΑ10014577,98
ΠΑΠΑΓΙΑ10014598,26
ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΟΜΠΟΣΤΑ100166410,24
ΜΠΑΝΑΝΑ100205210,40
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ100552915,95
ΜΗΛΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ100572916,53
ΣΥΚΑ100436126,23
ΣΤΑΦΙΔΕΣ100736446,72
ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ1006710369,01
ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΠΟΣ. gr.
ΥΔΑΤ. gr.
ΓΛ.ΔΕΙΚΤ.
ΓΛ.ΦΟΡ.
ΤΑΠΙΟΚΑ1007704,90
ΒΡΩΜΗ ΣΕ ΝΙΦΑΔΕΣ (ΚΟΥΑΚΕΡ)1009585,22
ΚΟΥΣΚΟΥΣ10012586,96
ΚΡΙΘΑΡΙ ΚΟΚΟΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟΙ10028257,00
ΠΛΙΓΟΥΡΙ10017488,16
ΠΟΥΡΕΣ ΣΠΙΤΙΚΟΣ10013749,62
ΦΑΓΟΠΥΡΟ100205410,80
ΠΟΥΡΕΣ ΣΤΙΓΜΗΣ100138511,05
ΠΑΤΑΤΑ (ΒΡΑΣΤΗ)1001110111,11
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΦΡΕΣΚΟ100215311,13
ΡΥΖΙ ΠΑΡΜΠΟΪΛΝΤ ΑΜΕΡΙΚ. ΤΥΠΟΥ100244711,28
ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ100196111,59
ΡΥΖΙ ΚΑΣΤΑΝΟ100225512,10
ΚΡΙΘΑΡΙ ΣΠΑΣΜΕΝΟ100285014,00
ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ100197514,25
ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΠΑΤΙ100255814,50
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ALL BRAN (KELLOGG'S)100503015,00
ΡΥΖΙ ΜΑΚΡΥΚΟΚΟ100275615,12
ΠΑΤΑΤΑ (ΨΗΤΗ ΦΟΥΡΝΟΥ)100208517,00
ΚΕΧΡΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟ100247117,04
ΡΥΖΙ ΠΑΡΜΠΟΪΛΝΤ ΧΑΜ. ΑΜΥΛΟΖΗΣ100266917,94
ΚΡΙΘΑΡΙ ΣΕ ΝΙΦΑΔΕΣ100286618,48
ΣΟΥΣΙ100375219,24
ΡΥΖΙ ΣΤΙΓΜΗΣ100288122,68
ΤΟΡΤΙΓΙΑ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ100485224,96
ΣΙΚΑΛΗ ΚΟΚΟΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟΙ100763425,84
ΠΙΤΟΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ100505527,50
ΣΙΤΑΡΙ ΚΟΚΟΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟΙ100684127,88
ΡΥΖΙ JASMINE1002810930,52
ΜΟΥΣΛΙ (ALPEN)100635534,65
CORN FLAKES SPESIAL K (KELLOGG'S)100705437,80
BRAN FLAKES (KELLOGG'S)100607444,40
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ FROSTIES (KELLOGG'S)100875547,85
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ CHEERIOS (NESTLE)100677449,58
CORN FLAKES CHOCO POPS (KELLOGG'S)100877766,99
CORN FLAKES (KELLOGG'S)100878170,47
ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΠΟΣ. gr.
ΥΔΑΤ. gr.
ΓΛ.ΔΕΙΚΤ.
ΓΛ.ΦΟΡ.
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ10029277,83
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ10023378,51
ΦΙΔΕΣ ΣΤΙΓΜΗΣ100224710,34
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΑΣΠΡΑ100274712,69
ΦΙΔΕΣ100225812,76
ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ100405020,00
ΨΩΜΙ ΚΡΙΘΙΝΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ 80%100673422,78
ΨΩΜΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ100475425,38
ΨΩΜΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΣΥΜΕΙΚΤΟ100534925,97
ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ100476128,67
ΨΩΜΙ ΛΕΥΚΟ ΠΙΤΥΡΟΥΧΟ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ100437331,39
ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΧΑΜΠΟΥΓΚΕΡ100506432,00
ΨΩΜΙ ΑΣΠΡΟ 50% + ΠΙΤΟΥΡΟ ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ 50%100704833,60
ΨΩΜΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ100675234,84
ΨΩΜΙ ΚΡΙΘΙΝΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ100675335,51
ΨΩΜΙ ΜΠΕΪΓΚΕΛ100507236,00
ΨΩΜΙ ΛΕΥΚΟ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ100507638,00
ΨΩΜΙ ΚΡΙΘΙΝΟ 80% + ΛΕΥΚΟ 20%100636742,21
ΨΩΜΙ ΜΠΑΓΚΕΤΑ ΓΑΛΛΙΚΗ100509547,50
ΨΩΜΙ ΛΕΥΚΟ ΣΤΑΡΕΝΙΟ100578749,59
ΖΑΧΑΡΩΔΗ -ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
ΠΟΣ. gr.
ΥΔΑΤ. gr.
ΓΛ.ΔΕΙΚΤ.
ΓΛ.ΦΟΡ.
ΞΥΛΙΤΟΛΗ10010088,00
ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ1001001919,00
ΜΕΛΙ100725539,60
ΛΑΚΤΟΖΗ1001004646,00
ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ1001006868,00
ΓΛΥΚΟΖΗ100100100100,00
ΜΑΛΤΟΖΗ100100105105,00
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
ΠΟΣ. gr.
ΥΔΑΤ. gr.
ΓΛ.ΔΕΙΚΤ.
ΓΛ.ΦΟΡ.
ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ10010585,80
ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ FANTA10014689,52
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ GATORADE1006784,68
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ISOSTAR1007704,90