Το γάλα είναι η τροφή που γι’αυτήν, θα ακούς να γίνεται κάθε μήνα, μια μελέτη.

Τον ένα μήνα είναι καλό και τον άλλο μηνα είναι κακό. Βεβαια το να κινείται η επιστημη κατ'αυτό τον τρόπο , κάνει τους ανθρώπους να κουνάνε τα κεφάλια τους σχετικά με την αξιοπιστία της. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε με τόσο αντικρουόμενες πληροφορίες είναι απλά να αγνοήσουμε την επόμενη έρευνα ή πληροφορία που θα συναντήσουμε.

Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επιστήμη, όμως μπορούμε να πάρουμε τα ουσιώδη και να τα αντιπαραθέσουμε.

Ας δούμε αυτή την αντιπαράθεση  παρακάτω.

Μπορεί να αναρωτιέστε για ποιο λόγο όλη αυτή η φασαρία αφού ο ανθρωπος πίνει γάλα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ορισμένοι από εμάς έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, το οποίο σημαίνει ότι έχουν έλλειψη ενός ενζύμου που συμβάλει στην πέψη της ‘’ζάχαρης ‘’ του γάλακτος, αλλά για τους υπόλοιπους είναι μια χαρά, σωστά;

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιέυτηκε στο nutrition journal (biomed scientific journals), μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Osnabruck  στη Γερμανία αναρωτήθηκε το εξής; Μήπως από εξελικτική σκοπιά, το γάλα είναι νέο για τον άνθρωπο και ίσως τελικά να μην είναι και η πιο ενδιαφέρουσα τροφή του;

 

Όλοι εχουμε ακούσει αυτή τη δημοφιλη δήλωση ότι το γάλα της αγελάδας είναι μόνο για να τρέφει τα μικρα της, να μεγαλώνουν γρήγορα. 

Το γεγονός αυτό εκμεταλευονται πολλοί για να υποστηρίξουν ότι αποφευγουν το γαλα επειδη είναι παχυντικο ή κακό. Αλλοι, όπως οι αθλητές βλέπουν το γάλα ως ένα υγιεινό, θρεπτικό και πλούσιο σε πρωτείνη σνακ.

Ειδικά οι αθλητές που θέλουν να κερδίσουν βάρος το κατατάσουν στη λίστα των αγαπημένων τους τροφών.

Η γερμανικη ερευνητικη ομάδα λοιπόν προσδιόρισε τον κύριο τρόπο που το γαλα μας βοηθαει να παρουμε βάρος.

Το κανει μεσα από την ενεργοποιηση του mTORC1, ενός ενζύμου που υποστηρίζει την ανάπτυξη.

Το γάλα έχει επίσης παράγοντες σηματοδότησης microRNA που εμποδίζουν την διακοπή της ανάπτυξης. Αυτά είναι ωραία και καλά όταν είσαι μωρό και θέλεις να αναπτυχθείς γρήγορα, αλλά ως ενήλικας; Oι ερευνητές κατέληξαν ότι μπορεί να γίνει το θεμέλιο για πολλές ασθένειες.

Μια από αυτές τις ασθένειες και ίσως η πιο σοβαρή η οποία χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη είναι ο καρκίνος. Οι ερευνητές σημείωσαν και άλλες πιθανές ασθένειες  από τις οποίες είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η νόσος αλτζχάιμερ.

Το ενζυμο mTORC1 μπορεί να διεγείρει κάποια από αυτές και το γάλα μπορεί να οξύνει αυτή τη διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία δημοσίευσαν ένα έγγραφο λίγες εβδομάδες αργότερα από τη γερμανική έρευνα στο περιοδικό Διατροφή και Μεταβολισμός. Μια νέα  μελέτη εκθείαζε την ικανότητα του γάλακτος για την εξάλειψη ασθενειών. Η ομάδα πραγματοποίησε μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, αναφέροντας σωρό αποδείξεων ότι το γάλα και οι πρωτεΐνες γάλακτος, όπως ο ορός γάλακτος και  η καζεΐνη, μειώνουν μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και το ζάχαρο, και μπορεί ακόμη  να διευκολύνει τη βελτίωση της σύστασης του σώματος  και εν τέλει μακροπρόθεσμα την υγεία. Όπως βλέπουμε οι έρευνες διίστανται . Υπάρχουν λόγοι για να υποστηρίξουν ή να απορρίψουν την κατανάλωση γάλακτος για την υγεία ή αθλητικούς σκοπούς και στις δύο πλευρές. Ποια πλευρά έχει δίκιο μένει να το δούμε. Είναι πολύ πιθανό ότι και οι δύο έχουν δίκιο. Ίσως τα μεταβολικά νοσήματα να μειώνονται με το γάλα, αλλά το συμπλοκο  mTORC1 να προκαλεί αύξηση των ασθενειών. Μέχρι αυτό το φινάλε η επιστήμη προτείνει να καταναλώνουμε γάλα, εφ 'όσον αυτό είναι είτε με μέτρο ή καθόλου. Για εκείνους πού πίνουν πάνω από δύο μερίδες ημερησίως θα πρέπει να το επανεξετάσουν.. 

References:

1. Bodo C Melnik, et. al., “Milk is not just food but most likely a genetic transfection system activating mTORC1 signaling for postnatal growth,” Nutrition Journal 2013, 12:103.

2. Robin A McGregor, et. al., “Milk protein for improved metabolic health: a review of the evidence,” Nutrition & Metabolism 2013, 10:46.